EBK, Siste

Hva skjedde i 2005?

Scroll deg nedover og gjenoppfrisk opp de gode minnene!

Nyhetsarkiv

Har du nyhetstoff? kontakt Terje Bomann-Larsen.

5. Januar 2006

Årsmøte på Vestfossen Barneskole 18. januar.
Årsmøtet blir avholdt onsdag 18. januar kl. 19.00 på Vestfossen Barneskole (se kartet til venstre om du lurer på hvor det er). Offisiell innkalling er sendt ut pr. e-post til dem som står på vår mailingliste og pr. damppost til alle andre. I tillegg til de ordinære klubbsakene; årsberetning, regnskap/budsjett og valg, blir det som vanlig bevertning med pizza og mineralvann. Hele det sittende styret tar gjenvalg, men vi ønsker å foreta noen rokeringer, og utvide styret med ett medlem om vi finner noen som er villig. Både medlemsmassen og aktivitetsnivået er stadig på vei opp, og selv om det ikke er noen stor belastning å sitte i EBK-styret, kan det været fornuftig å dele ansvaret på flere, og ikke minst tenke kontinuitet og fornyelse på lengre sikt. De store sakene står ikke på dagsordenen i år, men årsmøtet er også et forum for gode ideer og innspill med tanke på programmet for kommende sesong, så møt opp!

Arkivering av nyhetssiden for 2005
Etter årsmøtet vil denne nyhetssiden gå over i historien, og blir lagt i arkivet sammen med tidligere års krøniker. Der ligger den under "2005"-ikonet som blir lagt til lista oppe til høyre på nyhetsida for 2006. Der kan du klikke deg tilbake for en mimrestund om en fin og vindfull sesong.
Her starter vi på ny frisk med store og små hendelser i sesongen som ligger foran oss. Om vinteren ikke blir altfor lang og hard, er det bare 3 måneders tid til vi sjøsetter brettene i Sandsbukta igjen. Men selv om vi nå er inne i en rolig periode, legger vi ikke hjemmesiden helt i dvale. Vi legger ut nytt forsidebilde hver måned, og det kan også dukke opp nyhetnotiser og annet stoff, så det er bare å kikke innom!

10. desember

Sesongen 2005 er historie. Snart begynner 2006!
2005 ble en god sesong, kanskje ikke helt på linje med smått fantastiske 2004, men absolutt en av de bedre det siste tiåret. Ikke minst var det mange fine dager på hjemmebane, med 6-kvadrat- og sinkerseiling ut fra Sandsbukta, og Fiskumvannet fikk en rennesanse. Lista leverte også som vanlig, med tre fine hardvindsdager for dem som gadd ta turen i fellesferien. Vindmåleren har vært en suksess, og vi kommer tilbake med en evaluering senere.
Nå ligger vinteren foran oss, men styret har begynt å se framover og diskutert opplegget for 2006. Det som så langt er fastlagt er at det blir årsmøte 18. januar, så merk av den datoen i kalenderen. Nærmere opplysninger om tid og sted blir kunngjort her senere, og selvsagt kommer det innkalling pr. e- eller damppost. Blant temaene som ellers ble diskutert, var å korte ned den offisielle sesongen med onsdagsansvarlig i bukta. I stedet for å starte først i mai og holde på ut september, vil vi heller begynne midt i mai og avslutte medio september. Vi vil heller ikke ha mer enn ett nybegynnerkurs, men satser hardt på å fylle det opp, og kjøre det før skoleferien. Av nye ideer ble det luftet en tanke om å arrangere en utstyrsauksjon i Sandsbukta på vårparten. Ellers blir det en sesong uten de store sprell på budsjettet, og alle i styret er innstilt på en periode til. Imidlertid kan det være aktuelt med noen rokeringer og evt. en utvidelse av styret. Følg med!

11. oktober

Fortsatt fine forhold i bukta.
Om noen skulle tro noe annet: Det er forsatt sesong på Eikeren! 10. oktober fikk vi igjen en god 6-kvadratdag for de som hadde mulighet til å stikke litt tidlig fra jobb. Terje og Arne startet riktig nok forsiktig med 7,2 og 7,4 på de store brettene, men etter en times seiling var det tid for nedrigging. Terje har dessuten lært av tidligere feil ( "endelig", vil nok noen si) og hadde godbrettet på biltaket. Dermed ble det også en time med 5,9 og FSW 84. Asle og Sven dukket også opp og fikk litt kvalitetstid på vannet. Temperaturen i Eikeren er fortsatt OK, men det begynner å bli tid for de tykke draktene. Viktig er det også å være tidlig ute. Klokka 19.00 er det mørkt!
Så lenge lavtrykkene står i kø i Atlanteren, og lufttemperaturen ligger behagelig over 10 pluss, er det ingen gyldig grunn til å pakke bort utstyret.


1. oktober
Rest-Rita ruler!
Lørdag 1. oktober kom restene av den tropiske orkanen Rita på tidlig morgenbesøk til østlandet. Kreftene var ikke helt de samme som da hun moste kystlinja i Texas og Lousianna, men kulingen var stiv, og bølgene gromme. EBK-erne sviktet derfor Sandsbukta og dro til Tønsbergdistriktet denne dagen. Gamlingene Arne, Knut og etter hvert Terje havnet på Skallevoll (bildet), mens ungdommene Ken Thomas, Asle, Sven og Truls foretrakk Ringshaug. Det ble en minnerik dag, og alle var enige om at det hadde vært en fin tur - med et visst forbehold for B-mennesket Terje, som bare fikk med seg avslutningen, men likevel en dose god trening. Vi håper det blir flere slike damebesøk, og at de kommer på en gunstigere tid av døgnet!
Flere bilder er lagt ut på Galleriet

25.september
Siste treningsdag - innlevering av nøkler!
Førstkommende onsdag (28. 09.) er siste treningskveld i Sandsbukta denne sesongen. Da er det også innlevering av containernøkler for alle som ikke er medlemmer av styret. Disse kan leveres i bukta til onsdagsansvarlig, eller sendes/leveres til Arne etter avtale. Vel møtt til sesongens siste offisielle trening - uoffisielle treningsdager blir det selvsagt også i oktober. Eikeren er fortsatt behagelig temperert, og det er ikke behov for mer enn 3 mm så lenge lufttemperaturen er OK.

Gratulerer!
Litt sent, men likevel godt, benytter vi anledningen til å gratulere Rune og Ingun med en liten surfegutt, som kom til verden 20. 09. Han veide 3750 gram, og målte 54 cm. Med andre ord: Lang og slank som sin far. Blir vel ikke lenge til han kommer i Sandsbukta og prøver seg på Mikke.

15. september
Ny vår for Fiskumvannet?
Rundt 1990 var Fiskumvannet et mye brukt seilested for EBKere. Her ble det seilt på alle vindretninger fra vest og nord. Det går fortsatt frasagn om en 2. pinsedag og et par oktoberdager da det ble seilt med bølgebrett og 4-kvadrat, men noen populær spot ble det aldri. Vannet var beryktet for kastevind og brutal chop, og da Berga ble "oppdaget" var det slutt på nordvestseilingen på Fiskum. Etter hvert som mange av de gamle la opp, begynte den lille, harde kjernen å dra til kysten på gode vest- og sørvestdager, og Fiskumvannet ble liggende nærmest brakk.
Men i år har det skjedd ting: En gammel "Fiskumhater" som Arne har fire seiledager på vannet, og er godt fornøyd med tre av dem! 8. september er beskrevet nedenfor, og det gikk ikke mange dager før vindmåleren viste SW med god styrke igjen. 14. september var det ikke mindre enn 6 brett utpå. Vi må minst ti år tilbake for å finne lignende aktivitet. Vinden var oppe i kuling i kastene, og det ble seilt tidvis godt overrigget med seilstørreler rundt 6-kvadrat.
Vinden på Fiskumvannet er selvsagt like ujevn som den alltid har vært, men det har skjedd mye med utstyret på femten år. Under forhold som på bildet ville vi i 1990 sannsynligvis valgt en seilstørrelse mellom 5,0 og 5,5 m2. Med et moderne seil kan Ken Thomas (bildet) seile 6,4. Det kan han holde i kast opp mot 12 m/sek, samtidig som han da har litt å gå på i de uungåelige "vindhullene" ned mot det halve. Hammerkastene på Fiskum er ikke lette å seile i, men hvem har sagt det skal være det, og særlig når dagene blir korte er det ikke alltd så lett å stikke til Omlid hver gang meteorologene melder sørvest eller vest 12. Om du vil se mer fra de siste dagers Fiskumseiling, finner du mange nye bilder i galleriet..

Men fortsatt er Berga vårt favorittsted på nordvest. Vi hadde en fin dag der også denne uka, og har lagt ut noen bilder derfra og.


9. september
Powerseiling på Fiskumvannet!
Torsdag 8. september var tilsynelatende en håpløs dag for seiling i vårt nærområde. Det blåste riktig nok friskt, men retningen var sørvest, og siden meldingen sa at den skulle dreie mot vest og løye utpå ettermiddagen, ble det heller ingen tur til Omlid.
Klokka 17.15 ringte Arne: Det er skikkelig trøkk på Fiskum! - var meldingen. Og det var det faktisk. Vest-sørvest viste seg å gi flotte forhold, med sterk og relativt jevn vind. Det ble et par timer med skikkelig blasting - til dels kraftig overrigget med 7,4 og 7,2. Terjes finne hylte som en gris, og vi var knapt ute av fotstroppene under hele økta. Det er mange år siden det har vært seilt så bra på Fiskum, men vi skal passe på neste gang vindmåleren vipper mellom W og SW.
Bildet viser Arne i god fart på relativt flatt vann. Flere er lagt ut på galleriet.

4. september
Pizzakveld etter trening
Etter treningen onsdag 7. september så samles vi kl 20:00 på Dolly Dimple's på Kongsberg for å spise pizza. Det er bare å møte opp, ingen påmelding! Vi tar værforbehold, dvs. hvis det blåser veldig bra så utsetter vi det til en annen kveld (ring Knut eller Arne for bekreftelse dersom du skulle være i tvil).

18. august
Nye bilder fra Berga og Lista!
Kurset (under) måtte flyttes p.g.a. frisk bris fra nordvest, men "den enes brød..." osv - det ble en fin dag på Berga for klubbens mer garvede medlemmer. Dermed er også dette galleriet fylt opp til 50 bilder. I tillegg har vi fått bildene fra Arne og Knuts lille egotrip til Bausje første helga i august. Lang reise for en seiledag - men for en dag!


18. august
Kurs nr. 2: Bedre deltakelse, men lite vind.
Med 5 påmeldte nådde vi akkurat minimumsantallet for å kjøre kurs nr. 2. Vindgudene var imidlertid ikke helt på lag med oss denne gangen, så selv om sola skinte, ble det dårlig med sønnavind. Et lett drag fra nord var alt vi fikk til det gjensto en halv time av søndagen. Da snudde "vinden", men kom aldri opp i noen nevneverdig styrke, selv for nybegynnere. Vi bestemte oss derfor for, om nødvendig, å utsette kursdag nr. 2 til vi var rimelig sikre på god vind fra riktig retning. Så da meldingen for tirsdag varslet frisk bris fra nordvest, var vi ikke i tvil; det fikk bli onsdag i stedet. Det viste seg å være et riktig valg, og vi fikk et par timer med rimelig gode vindforhold og meget god framgang for deltakerne.
Bildene f.v: 1: Håkon, Sofie og Kristoffer i vindstilla på søndag. 2: Sofie og Finn sjekker nedhalet: Er det nok? 3: Sofie bauter under kyndig instruksjon av Arne.


12. august
Nye bilder fra Omlid.
Det har ikke blitt mye seiling på Omlid i sommer, men 4. august ble en god dag for 5 EBK-ere som hadde funnet veien til Brunlanes, særlig de tre som kom først og fikk med seg halvannen time med vind rundt 10 m/sek. og skikkelig bump & jump-seiling. Nå har vi lagt ut 10 bilder fra denne dagen, og fylt opp galleriet for Vestfold til 50 bilder. Her ser ser vi bl. a. Terje kose seg på sin FSW 84 med 5,9 m2.

11. august
Fortsatt plasser på kurset!
Vi har fått tilstrekkelig antall påmeldinger til å avholde kurset 14. og 16. august, men har fortsatt inntil tre ledige plasser. Det er altså ikke for sent å melde seg på! Info finner du lenger nede på denne siden.


11. august.
Jubileum med TV-dekning i Sandsbukta.
To dager etter den egentlige bursdagen (08. 08.) hadde vi en enkel markering av 25-årsjubileet i Sandsbukta. Vi hadde som erklært målsetting å samle 25 brett på vannet denne dagen, men om det skyldtes feil vindretning, usikker værmelding eller rett og slett giddalause blant våre medlemmer, så var vi langt fra å nå det målet. 10 brett var alt vi klarte, og det er mindre enn på en god treningskveld.
Men ellers ble det en vellykket feiring, ikke minst fordi vårt æresmedlem Jorunn Horgen med far, sønn og stor mage tok turen opp til gamle trakter. Med Jorunn fulgte også TV Drammen. De er i gang med en ny serie om gamle idrettshelter fra Buskerud, og har vært i kontakt med Jorunn siden i våres. Jorunn tenkte hun like godt kunne slå to fluer i en smekk, og tok TV Drammens journalist med seg til Eikeren. Dermed ble det TV-opptak med EBK-ere som statister. Programmet blir sannsynligvis sendt 23. august.

På bildet ser vi Kjell Horgen foran kamera, mens EBK-erne dupper i vindstilla ute på bukta. Innerst er Jorunn i gang med å instruere sønnen Emil. Hvordan det gikk, pluss flere bilder fra markeringen ser du i galleriet.

4. august
Vi jubilerer!
08. 08. 2005 fyller EBK 25 år. Det ønsker vi å markere med en litt spesiell klubbkveld i Sandsbukta onsdag 10. august. Vi satser på å mønstre minst 25 brett under seil i bukta samtidig, så ta med utstyret - gammelt eller nytt- og møt opp! Etterpå blir det grill. Klubben holder grill, kull og mineralvann. Velkommen!

4. august
KURS: 14., og 16. august.
Vi inviterer til kurs i Sandsbukta. Det blir et kurs i grunnleggende teknikker for absolutte nybegynnere, og de som har prøvd seg litt. Avhengig av den enkeltes eventuelle medbrakte ferdigheter, vil vi trene på rigging av utstyr, startteknikker, seiling på rett kurs og vendinger (baut). Kurset, på til sammen 6 timer, starter søndag 14. (kl. 12.00 - 16.00) og avsluttes tirsdag 16. august. (kl. 18.00 - 20.00) i Sandsbukta.

For å unngå kaos i bukta må vi begrense antall deltakere til maks. 8. Inntil 7 av disse kan om nødvendig låne klubbens brett, dvs. inntil 5 fullvoksne + 2 lettere utøvere. Her gjelder prinsippet; først til mølla...osv. Vi har også et antall våtdrakter til disposisjon, men disse er dessverre ikke av aller beste kvalitet, så det er fint om deltakerne har egne drakter. Vanntemperaturen er behagelig nå, men vi tar forbehold om utsettelse / omberamming hvis vind- og værforhold blir helt håpløse. Vi tar også et forbehold når det gjelder minimum deltakerantall. Vi setter en grense på minimum fem deltakere.

Prisen for kurset er satt til kr. 500.- pr. deltaker, med en rabatt på kr. 100.- for medlemmer av EBK. Betaling av kursavgift skjer ved oppmøte, og her kan man samtidig tegne medlemskap i klubben. Påmelding skjer pr. e-post til kursansvarlig Terje Bomann-Larsen, og i tillegg til navn på deltaker må du oppgi et telefonnr. (helst mobil) som du kan nåes på. Trenger du å låne utstyr, må vi også vite omtrent hvor mye du veier. Dette er nødvendig for å sikre deg et oppsett du kan bruke. Deltakere med eget utstyr møter i god tid så man rekker å rigge opp før kursstart.

31. juli
Ferien er over - sesongen fortsetter!
Vi går ut av juli, og de fleste kommer hjem fra ferie. Det betyr at det blir onsdagssamling i Sandsbukta igjen. Vanntemperaturen er behagelig nå og det er minst to måneder igjen av sesongen. Velkommen til trening, 03. 08. kl. 18.00.


12. juli
Listaturen: Flotte forhold, men dårlig deltakelse.
Optimistiske værmeldinger hjalp ikke på reiselysten til EBK-erne i år. I fjor var vi 8 deltakere i leiren, i år bare halvparten. Kanskje ble noen skremt i fjor da det blåste sammenhengende kuling i tre dager, men det er i så fall synd, for Lista byr som regel på treningsforhold for alle ferdighetsnivåer og all slags utstyr. I år hadde vi alt fra havblikk til stiv kuling, så det burde vært noe for enhver.
Alle ankom Bausje i løpet av lørdag (09.07.) ettermiddag, til 25 varmegrader og en lett nordvestlig bris som aldri nådde en styrke som kunne løftet oss på plan. Selv om høytrykket var på plass over England, så det lenge ut til at heller ikke søndagen skulle gi det helt store. Noen regnbyger trakk forbi i vest, og den mest nærgående slapp også noen dråper på oss. Vinden økte og etterhvert ble det en økt med store seil og slalåmbrett. Hellik måtte på jobb dagen etter, så det var alt han fikk med seg, men etter hvert klarnet det opp, og vi som var igjen fikk en strålende kveld med ca. 10 m/sek. og 6-kvadratføre. Mandagen startet lovende, men vinden dreide mot sørvest og kom aldri opp. Det ble en dag med dovent strandliv, og sågar et bad i varmen.
Så kom tirsdagen. Vinden dreide langsomt over på riktig retning og feide havtåka og kiterne vekk. Vi startet med de største seilene og brettene, men kunne etterhvert finne fram sinkerne og rigge ned til 6- og 5-kvadrat. Utpå kvelden ble kulingen såpass stiv (knappe 14 m/sek.), at det kunne vært en anledning for Terje og Arne til å prøve sine nye 4,4 Zone. Knut satte imidlertid en effektiv stopper for slike tanker. Det er alltids akseptert å seile med en seilstørrelse mindre enn formannen, men ikke to, så da han bet tenna sammen og klamret seg til 5,9, ble det ikke aktuelt for andre å gå under 5,0.
Vi trodde likevel vi skulle få sjansen på onsdagen, da nordvesten var frisk allerede til frokost, og meldingen antydet muligheter for stiv kuling. Den kom aldri, men hvem kan klage når det blåser frisk bris hele dagen? (gj.snitt 9,3 m/sek).
Bildene f.v.: 1. Arne har funnet en rampe for et chop hop. 2. Terje drar en slalåmjibb på flatt vann. 3. Knut forbereder en sinkerbaut. Mange flere er lagt ut på galleriet, og enda flere blir det når alle er hjemme fra ferie.


7. juli
Er du klar for havet?
Fellesferien er i startgropa, og meldingene er relativt entydige: Det blir sol på Lista, og et høytrykk bygger seg opp over de britiske øyer. F.o.m. lørdag skal nordvesten være på plass. Det betyr at EBK-erne forbereder det årlige trekket sørover, og at stranda på Bausje fylles av kulinghungrige innlandsbønder. Knut har annonsert at han vil være nede allerede kl. 13.00, lørdag, og Terje regner med å ankomme noe senere på ettermiddagen. Vi kan nås på hhv. 92848758 (Knut) og 48039202 (Terje) dersom du trenger fersk situasjonsrapport for å få ræva i gir, eller om det bare er noe du lurer på.
For å friste litt ekstra og for å vise at Lista ikke bare er for de proffe, viser vi et bilde fra i fjor: Nestformannen trøstig på vei ut i det blågrønne med 5-kvadrat og 84 liter.

1. juli
Nye bilder
Det har blitt noen seiledager i det siste, og noen har brukt kameraet. Det er lagt ut nye bilder på galleriene for Sandsbukta, Berga, og sågar Fiskumvannet!

30. juni
6. juli blir siste onsdagssamling før ferien, - Lista neste!
Fellesferien står for døra, og tradisjonen tro setter EBK-seilerne kursen for Lista. Dersom værgudene gir oss et rimelig håp om nord-vest, drar de første nedover allerede neste helg. Vi legger ut info om dette mot slutten av uke 27, når vi vet mer om hvem og når. Følg med her. Har du spørsmål ang. Lista, kan du henvende deg til Terje, Arne eller Knut.
I ferien er det vanskelig å binde noen til å ta seg av aktiviteten i Sandsbukta, så onsdagssamlinger i vanlig forstand blir det ikke før vi kommer ut i august (03.08.). Nå vil det sikkert bli aktivitet i bukta også i juli måned, og alle vil ikke være bortreist hele tida, så det er bare å komme når det blåser!


30. juni
Kurset i boks - fine forhold, men liten deltakelse.
I fjor hadde vi venteliste på junikurset, men i år var det bare 5 påmeldte. Det var for såvidt mange nok til å sette i gang kurset, men diverse forfall tett opptil kursstart gjorde at vi ble sittende igjen med bare to deltakere. De fikk imidlertid fullt utbytte, med en instruktør hver og perfekte forhold på søndagen. Det var stille under teoridelen, men like før vi skulle på vannet, kom de første krusningene inn fra sør, og vinden økte i takt med jentenes ferdigheter til den var oppe i 3 - 4 m/sek. kl. 16.00.
Andre kursdag ble utsatt til onsdag p.g.a. ugunstig vindretning på tirsdag, men dessverre sviktet vindguden oss. Etter gjennomgang av rigging og jibbeteknikk på land, så vi oss nødt til å avslutte kl. 19.00. Kl. 20.00 kom vinden, og en time senere blåste det planevind inn i bukta...
Lærdommen for oss blir at tidspunktet for kurset var uheldig valgt. Flere har sagt seg interessert, men kunne ikke fordi de var bortreist på ferie den helga. Vi bør nok heller legge kurset ei uke tidligere. Imidlertid er det ting som tyder på at vi skal kunne fylle et kurs etter ferien, så vi holder muligheten åpen. Det vil i så fall bli annonsert her i begynnelsen av august. Bildene viser kursdeltakere og instruktør (Knut) i aksjon. Noen flere blir lagt ut i galleriet.
28. juni
27. juni - endelig en Bergadag!
Skikkelig nordvest har det vært lite av så langt denne sesongen, men 27. juni ble langt på vei en "big day" på Berga. Når vi tar et lite forbehold, skyldes det at vinden ikke var så jevn som vi kunne ønske, men varierte mellom ca. 8 og gode 12 m/sek. (Litt for mye vest?). Da de første ankom i 17-tida var det allerede fint 5-kvadratføre, og det holdt seg til rundt kl. 19.00. Da løyet det såpass mye at enkelte fikk problemer med å komme tilbake. Noen rigget om, og andre var i godt i gang, men vinden økte igjen, og da Arne gikk ut og kom direkte i plan med sin nye 5,2 Expression, var det bare å gripe den lille duken og gå ut igjen. Helt til kl. 21.00 var det folk på vannet. Ekstra hyggelig var det at seilere fra Asker og Oslo hadde funnet veien til Eikeren.
Interessant var det også å teste vindmåleren på nordvest. Den viser ganske korrekt retning og utvikling, men har av en eller annen grunn ikke fått med seg økningen en gang mellom 19.30 og 20.00. At styrken i Hestehagan ikke kan måle seg med Berga er ganske opplagt, og her kan man trygt doble tallene, ihvertfall på den røde kurven. Ta også hensyn til at det er mer enn 10 km fra Hestehagan til Berga, så tidspunktene for endringer vil naturlig nok ikke stemme helt overens.

20. juni
Slalåmbanen testet og godkjent.
Endelig en god Eikerendag med bra trøkk og ganske jevn vind. Dermed ble det også en mulighet til å teste slalåmbanen. Knut, Rune (bildet) og Terje var testpiloter, og alle var enige om at banen lå perfekt på dagens vindretning. Litt trangt kan det kanskje bli ved odden, og litt usikker vind så nær land, så vi vil vurdere å legge den bøya noen meter lenger ut.
Ellers er det jo interessant å se hva vindmåleren viser en så fin dag. Terje gikk ut kl. 15.15, og kom i plan med det samme. Måleren viser da 3 m/sek. (rød), med litt over 4 i kastene. Fra ca. kl. 16.00 var det nesten konstant planevind med rikelig trøkk i kastene, så vi kan nok trygt doble tallene for å finne korrekt vindstyrke på Eikeren, noe som stemmer godt også med tidligere observasjoner.

16. juni
15. juni: Den store jentedagen.
Om det skyldtes det fine været, sønnavinden eller at det sto jibbetrening på programmet skal være usagt, men onsdag 15. juni var den for første gang i år virkelig folksomt i Sandsbukta. Ekstra gledelig er det å se at jentene nå for alvor fatter interesse for verdens beste sport. I alt 6 var utpå, og på det meste kunne vi telle 5 jenter samtidig under seil i bukta, og vi antar det er rekord i klubbens 25-årige historie? Begivenheten har selvsagt resultert i en ny rad med bilder i galleriet.
Neste onsdag -
22.06. - står startteknikk på programmet. Det blir gjennomgang av strandstart og vannstart i teori, og så langt forholdene tillater, i praksis. Vi håper på minst like godt frammøte da.

12. juni
KURS: 26., og 28. juni.
Vi følger opp suksessen fra i fjor (bildet til venstre) og inviterer til kurs i Sandsbukta. Det blir et kurs i grunnleggende teknikker for absolutte nybegynnere, og de som har prøvd seg litt. Avhengig av den enkeltes eventuelle medbrakte ferdigheter, vil vi trene på rigging av utstyr, startteknikker, seiling på rett kurs og vendinger (baut). Kurset, på til sammen 6 timer, starter søndag 26. (kl. 12.00 - 16.00) og avsluttes tirsdag 28. juni. (kl. 18.00 - 20.00) i Sandsbukta.

For å unngå kaos i bukta må vi begrense antall deltakere til maks. 8. Inntil 7 av disse kan om nødvendig låne klubbens brett, dvs. inntil 5 fullvoksne + 2 lettere utøvere. Her gjelder prinsippet; først til mølla...osv. Vi har også et antall våtdrakter til disposisjon, men disse er dessverre ikke av aller beste kvalitet, så det er fint om deltakerne har egne drakter. Vi satser på sol og behagelig vanntemperatur, men tar forbehold om utsettelse / omberamming hvis vind- og værforhold blir helt håpløse.

Prisen for kurset er satt til kr. 500.- pr. deltaker, med en rabatt på kr. 100.- for medlemmer av EBK. Betaling av kursavgift skjer ved oppmøte, og her kan man samtidig tegne medlemskap i klubben. Påmelding skjer pr. e-post til kursansvarlig Terje Bomann-Larsen, og i tillegg til navn på deltaker må du oppgi et telefonnr. (helst mobil) som du kan nåes på. Trenger du å låne utstyr, må vi også vite omtrent hvor mye du veier. Dette er nødvendig for å sikre deg et oppsett du kan bruke. Deltakere med eget utstyr møter i god tid så man rekker å rigge opp før kursstart.

9. juni
Onsdag 15. juni: Jibbtrening i Sandsbukta.
Som vi har lovet i programmet, vil vi i år ha litt mer struktur på onsdagstreningen i Sandsbukta, og kommende onsdag har vi vår første temakveld. Da skal vi i teori og praksis gå gjennom det de fleste brettseilere bruker resten av livet til å trene på: Jibbteknikk. Vindforholdene vil selvsagt ha et ord med i laget, men noe skal vi få til, og siden det i utgangspunktet er lettvindsteknikk som står på programmet, er vi ikke avhengig av mye vind. For ordens skyld: Dette er ikke et kurs med påmelding, kurssavgift etc., men en ordinær treningskveld. Det er bare å møte opp i bukta kl. 18.00 som vanlig.

Bøyene er på plass.
Når jibbteknikken begynner å sitte, er det tid for slalåmtrening, og nå ligger bøyene ute, på samme sted som i fjor. På bildet er Lars Petter og Knut på vei ut med nummer to, mens den første allerede ligger på plass ved odden bak til høyre. Som vi ser ga vinden ingen mulighet til å teste, og evt. justere banen, men vi får håpe det byr seg en anledning snart.

26. mai
Vindmåleren er på plass, og testingen i gang.
Tirsdag ble vindmåleren flyttet fra Hakaveien på Raumyr til Hestehagan sør for Vestfossen. Det var Arne og Rune (bildet) fra vindmålerkomiteen som tok på seg den jobben. Som du ser på kartet er det et stykke inn fra Sandsbukta, men her står den i trygge omgivelser, og vi vil prøve ut hvordan dette fungerer før vi eventuelt vurderer en annen plassering.
Allerede i dag (torsdag) fikk vi den første testen. Terje var i bukta fra ca. 14.30, og vurderte vinden sterk nok til å rigge 5,9. Da skal det normalt blåse 8-10 m/sek., og vi ser av diagrammet for vindstyrken at gjennomsnittsvinden på det tidspunktet ligger på ca. 4 m/sek, med 8 m/sek. i kastene. Terje dro ut med fullt trøkk kl. 14.50, og krysset raskt ut til odden der slalåmbanen skal ligge. Etter hvert ble det nesten umulig, og etter en heavy katapult fant Terje det best å dra inn og gi seilet et nedhal det aldri har hatt før. Det hadde nå vært fullt mulig å seile sinker med 5-kvadrat, men det lå dessverre hjemme i garasjen. Som grafikken viser, når vinden toppen (snitt 6 m/sek.) ca. kl. 16.00, men det som gjør det nærmest umulig å fortsette, var at vinden stadig dreide, og kom i hammerkast fra "alle" retninger. Grafikken viser at dette skyldes en generell vinddreining mot sørvest. Etter nedriggingen kl. 17.00, kom regnet, og som kurvene viser løyet vinden.
Konklusjonen blir at i hovedtrekk gir måleren et godt bilde av forholdene. Vinden i Sandsbukta virker imidlertid å være betydelig sterkere enn i Hestehagan. I dag ville jeg tippe at det skulle plusses på 3-4 m/sek. både på den røde og den grønne kurven. Med andre ord: Om den røde kurven ligger over 3 m/sek., og retningen er S til SE, er det bare å sette kursen for Sandsbukta.

22. mai
Shopping i Sandefjord.
Etter at vindmåleren var i hus, hadde vi 5000,- igjen til innkjøp av nybegynnerbrett. Det var i minste laget for et nytt brett, så vi gikk ut på bruktmarkedet, bl. a. med annonser på windsurferen.no og surfersinfo.no Vi fikk flere henvendelser, og den mest interessante kom fra Sandefjord Brettseilerklubb som skulle bytte ut sine skolebrett. Vi fikk tilslag på en Exocet Cruiser på 205 liter, en skikkelig jumbo som selv de tyngste nybegynnere bør komme overens med.
Knut og Terje dro til Langeby, der Sandefjordingene har base, for å hente nyervervelsen, og med håp om å få seilt litt i samme slengen. Vind fulgte dessverre ikke med på kjøpet så gutta returnerte til Sandsbukta med tørre brett. Men i bukta blåste det mer enn på kysten, så det ble noen drag med de største seilene etter at Cruiseren var på plass i containeren.

På bildet ser vi en fornøyd EBK-formann ta i mot nybrettet fra Sandefjords materialforvalter, Kim Mathiesen.

15. mai
Listatur ble Omlidtur
Lørdag formiddag ble avgjørelsen ble tatt; søndag skulle vi sette kursen for Lista. Værmeldingen var ikke entydig, men vindretningen så bra ut, så det skulle i det minste bli seilbart. Pakkelista var klar da met.no la ut ny vindprognose ved middagstider. 5-7 m/sek fra vest på Lista og 10 m/sek. på Skagerakkysten. Terje og Rune har fortsatt mareritt om en dag i 2002 da de satt i vindstille på Bausje mens andre klubbmedlemmer seilte 4-kvadrat på Omlid. Da var vindretningen omtrent den samme som meldingen nå, så førstnevnte heiv seg på telefonen, og fikk medhold fra Rune og Arne i å satse på Vestfold i stedet.
Og vi angrer ikke: Omliddagen startet med moderat 7-kvadratvind, men den økte til ca. 12 m/sek utover dagen. Sinkerne kom ut av bagene, og på slutten av dagen var seilstørelsen nede i 5,3. Temperaturen var upåklagelig både i lufta og vannet, og alle var enige om at det hadde vært en fin tur!

Og endelig kan vi vise et bilde av en ebk-er under seil i sesongen 2005: Rune planer over glitrende chop. Flere bilder blir lagt ut på bildegalleriet.

12. mai
Lista i pinsa?
Pinsa, og dermed sesongens første Listatur nærmer seg med stormskritt. Treningsmulighetene lokalt har vært mildt sagt elendige siden den rekordtidlige sesongsrtarten, så muskulaturen er kanskje ikke forberedt på flere dagers sammenhengende kulingseiling, men det er i det minste en sjanse til å komme i gang. Knut tjuvstartet allerede forrige helg, og hadde to gode dager, men som straff er han sperret inne på jobben til 18. mai. Terje og Arne er derimot klare, og dersom meteorologene gir klarsignal, er vi innstilt på å reise nedover lørdag - senest søndag formiddag. Er du interessert, kan du ta kontakt med Terje.

30. april
Vil du vite hvor mye det blåser i Hakaveien på Kongsberg?
Ikke det? Neivel, men hvis du går inn på denne linken, vil du kunne se omtrent hvordan det vil se ut når vindmåleren kommer opp i Sandsbukta. Ennå gjenstår det litt prøving, og anskaffelse av noe utstyr, men vi regner med at den står på sin rette plass i løpet av måneden. På ser vi Arne justere grafikken på PC-en.

Sesongstart 4. mai kl. 18.00.
4. mai starter vi opp med onsdagssamling i Sandsbukta. Det er fortsatt ikke den store temperaturen i Eikeren, men med god våtdrakt er det helt greit å seile nå. Vi vil også prøve å få lagt ut bøyer til en slalåmbane ytterst i bukta som i fjor. Vinden har ikke vært all verden så langt, men den kommer vel snart, og det er jo ett og annet man kan trene på selv om det ikke blåser skjorta. Vi ønsker alle medlemmer og wannabes velkommen til ny sesong!

24. april
Jobben er gjort, vinden uteble.
Det var som vanlig bra frammøte på vårdugnaden i Sandsbukta. Det var bruk for arbeidskraften, for i år var det ekstra mye subb å spa opp fra stranda, noe bildet til venstre gir et godt inntrykk av. Kanskje var det ikke mer enn normalt, men siden vannstanden i Eikeren er uvanlig lav for årstiden, lå det meste på tørt land og kunne måkes bort. Etterpå ble det som vanlig grilling og beundring av nytt utstyr. På bildet til høyre er mesteparten av dugnadsgjengen samlet rundt Henriettes nye F2 Compstyle. Dessverre ble aldri vinden sterk nok til å sjøsette hverken den eller andre brett.

21. april
Dugnad 24. april kl. 12.00!
Siden første søndag i mai også er 1, mai, og helga etter er langhelg, kjører vi rekordtidlig dugnad i år. 24. april gjør vi bukta klar til sesongstart. Ta med det dere har av hageredskap; spader, river og gjerne trillebår. I tillegg til opprydding, vil vi bruke dugnadsdagen til å telle opp og registrere det vi har av utstyr. Når jobben er gjort, blir det grilling. Klubben holder mineralvann og grill m/kull. Mat besørger dere selv. Arbeidsoppgavene er overkommelige, og så sant vindgudene vil blir det seiling, så ta med brettet!

Forøvrig vil vi gjøre oppmerksom på at åsmøtereferatet er lagt ut. Du finner det her.

16. april
Vindmåleren er på vei!
Så har vindmålerkomiteen avsluttet nettsurfingen og kommet opp med et forslag som styret kunne anbebale: En Vantage Pro2 (bildet) fra Davis i USA. Siden det var nærmere kr. 6000.- å spare på å bestille fra USA, har vi gjort det, og da kommer hele moroa inklusive frakt og norsk moms på kr. 4668.-. Det betyr at vi tillegg kan bruke vel 5000,- på et opplæringsbrett. Så gjelder det bare å få det hele opp å gå, og alle bomturer er en saga blott...

Vi minner om "Kick off".
Det er fortsatt noen etternølere som ikke har meldt seg på til pizzaparty hos Arne onsdag 20. april kl. 19.00. Vi minner om at det bør skje innen mandag 18., enten pr. mail, eller på tlf. 32736562. Gratis mat og underholdning!

3 - 4. april
Bukta er åpnet!
To dager tidligere enn i fjor, men under betydelig behageligere forhold, ble det åpning i Sandsbukta. Sol fra skyfri himmel og skyggetemperatur på 13 - 14 grader burde ikke skremme noen, men det ligger fortsatt is på Fiskumvannet og sør ved Eidsfoss, så det frister ikke å ligge lenge i vannet. Men om været var bra, var vinden mer lunefull, skiftet stadig i styrke og retning før den døde helt.
Dagen etter var det mer trøkk, og 7,2 kjentes i overkant stort i de kraftigste kastene. Det blåste fortsatt da såre hender og litt rusten vinterfysikk satte stopper for økta. Men selv om Knut har hatt gyldig grunn for fravær, skulle det vel ikke være nødvendig å seile alene? Dermed blir det heller ingen action-bilder å legge ut i galleriet. Skjerp dere!
Bildene er tatt på åpningsdagen (3. april) henholdsvis før og etter seiling.

19. januar
Vi utreder vindmåler ved Eikeren!
Et vellykket årsmøte ligger bak oss, og vi går for alvor inn i 2005. Offisiell rapport kommer senere, men de store temaene på dagsordenen var evt. innkjøp og montering av en vindmåler med internett-tilkobling ved Eikeren, samt innkjøp av ytterligere ett kursbrett uten rigg. Etter forslag fra Torolf Sogn ble det vedtatt at inntil kr. 10000.- fra klubbkassa kan brukes til ett eller begge formål. I tillegg vil vi se på muligheten til å søke midler til "småanlegg", og muligheten til å få den lokale båtforeningen med på et spleiselag. Arne Rolund påtok seg å sjekke dette.
Deretter ble det etter forslag fra Terje B-L, utnevnt en vindmålerkomite som skal vurdere plassering, tekniske løsninger og pris, og legge et konkret forslag fram for styret. Utvalget består av Rune Nyheim, Ken Thomas Andersen og Arne Førlie. Den endelige beslutning ligger hos styret. Medlemmer og andre interesserte holdes oppdatert her.


til toppen
til startsiden