til startsiden
30. desember
2009 er historie: Scroll deg nedover og gjennopplev den her:
7. desember
Årsmøte og linker
Da har vi fått bekreftet at vårt faste lokale på Vestfossen barneskole er ledig for oss den 20. januar, så da holder vi årsmøte som planlagt kl. 19.30. Formell innkalling kommer senere, men alle som pønsker på gode forslag, må ha levert disse til styret ved formannen innen 6. januar 2010.
Ellers har det skjedd et par forandringer på linkesida vår. Siden vår mangeårige samarbeidspartner på utstyrsfronten - Lilleby &Co - dessverre måtte kaste inn håndkledet i høst, er linken dit fjernet. En annen konkurs med mindre effekt for oss var eieren av domenet windsurferen.no. De av oss som kikker innom bruktmarkedet har vel notert at siden har vært nede en stund, men den har nå dukket opp igjen som før, men under domenenavnet windsurferen2.no. Det har vi lagt inn på linkesida, slik at du kommer dit du skal når du klikker på "Windsurferen".
Domenet windsurferen.no er forøvrig kjøpt opp av White Water, og det skal bli spennende å se hva de tenker å gjøre ut av det.
8. november
Sesongen 2009 - tid for oppsummering.
Denne sesongen ble på mange måter lik den foregående, om vi ser på hva vindgudene hadde å by på. Webansvarlig står med en seiledag mer så langt i år enn på samme tid i fjor, og igjen er det turene til Omlid (bildet til høyre) som langt på vei redder sesongen. Der har det sågar vært bedre enn i fjor, mens Eikeren har vært dårligere. Særlig stusselig har det vært at vi ikke har notert en eneste skikkelig Bergadag. Det som har vært av nordvestseiling, sto Knut og Arne for da de dro til Lista for å teste ut pisserenna og flætten. Når det gjelder de enkelte månedene, har det gått i bølger, med en fin mai, dårlig juni, god juli, tam august og OK september. Resten av høsten har dessverre vært uvanlig dårlig.
Medlemmenes vurdering
I sum kan vi vel si at vindforholdene sesongen gjennom har vært litt under middels, og det gjenspeiles også i rundspørringen vi har foretatt blant våre hard core-medlemmer. Av 24 mulige har vi fått inn 14 terningkast, og så langt vi kan vurdere, er det representativ spredning på alder, kjønn, nye og gamle, småbarnsforeldre og ungkarer, aktive og ikke fullt så aktive medlemmer. Alle terningens sider fra 6 til 1 er representert, og snittet lander så nær en 3-er som det er mulig å komme.
Av de som har svart, er det påfallende at de mest positive - terningkast 5 og 6 - er å finne blant våre nyeste medlemmer, og det indikerer at vi har fått en ny giv i rekrutteringen dette året. Tilbakemeldingene går på at de både er tilfreds med egen utvikling, og oppfølgingen de har fått i klubben. Vi har holdt to kurs, og de har begge vært så godt som fulltegnet. Det har skjedd tidligere også, men det er svært lenge siden vi har sett så mange kursdeltakere følge opp med så stor iver i etterkant. Disse må vi ta vare på videre, men også de som har vært med noen år uten helt å komme opp på hardvindsnivå. Om vi ser bort fra et par nybakte småbarnfedre som pent må regne med en del landligge, er det særlig i denne gruppen vi finner de mindre fornøyde - (terningkast 1 - 3). I tillegg til å holde høyt nivå på begynnerkursene, må vi også se til at de viderekomne får god oppfølging.
Vellykket forum
På den utenomsportslige siden, er opprettelsen av forumet vårt på surfersinfo det viktigste som har skjedd. Dette har fungert særlig godt når det gjelder organisering av turer til kysten, men vi kan fortsatt ønske oss flittigere bruk fra flere medlemmer. Av de 20 medlemmene som har profil på surfersinfo, er det bare vel halvparten som har bidratt med innlegg så langt. Til gjengjeld viser de økende seertallene at det er ganske mange som leser innleggene, til tider så mange at vi må regne med at det er langt flere enn våre egne medlemmer som er innom sidene våre og følger med.
Neste viktige programpost er årsmøtet. Vi satser på 20. januar 2010, men kommer med mer info her når tidspunktet er endelig spikret.
2. november
Vind? Hvor? og vindmåleren tar vinterferie
Tjenesten Vind? Hvor? er lagt i dvale til våren en gang, og det samme gjelder vindmåleren. For sistnevnte er det en måned tidligere enn vanlig, men det henger sammen med at vindmålersiden ikke er en del av våre hjemmesider, men har vært knyttet til Arnes abonnement hos Telenor. Dette løp ut nå ved månedskiftet, og siden Arne har fått ny internettleverandør, er siden også borte fra nettet. Den skal selvsagt komme opp å gå igjen, men fordi vi har kommet så langt ut i sesongen, og meteorologene lover skiføre framover, lar vi være å stresse den saken nå. Vi satser på at de som ennå seiler vil få med seg om det blåser uansett, og dessuten prioriterer turer til kysten framfor seiling på Eikeren.
18. oktober
Nedrigging og opprydding i Sandsbukta
|
Vi hadde trua på søndag 27. september, men som vanlig var både yr.no og windguru litt for beskjedne i spådommene, så ingen hadde vel ventet 14 m/sek. Vel, noen har blitt klok av skade og drar med seg hele utstyrsparken når det skal seiles på Omlid, mens Arne synes å være litt tungnem på dette punktet, og siden han hadde reist til Langesund to dager i forveien, hadde han tatt sjansen på å la småtteriet ligge igjen i garasjen på Kongsberg. Straffen var å måtte seile 109 liter med 6,1 kvm i stiv kuling. Ikke det optimale oppsettet for en hyggelig dag på vannet, men han skal ha cred for at han kom hederlig fra det. Respekt - tross alt!
Til fotosession ble det likevel til at vi byttet på å seile med Terjes utstyr. Det er forklaringen på at det er hans trofaste 4,4 Zone (bildet over) som er gjenganger på de nye bildene i galleriet.
25. september
Vind? Hvor? - bare for helgene
Observante lesere vil kanskje ha lagt merke til at det ikke var lagt ut vindprognose for denne uka, selv om det til dels har blåst både hatter og høy. Det skyldes at tjenesten nå er redusert til bare å gjelde helgene. Siden vi ikke lhar flere treningsdager å terminfeste denne sesongen, ser vi lite behov for å legge ut Vind? Hvor? på hverdager. Kveldene blir også stadig kortere, så sjansen til å komme seg ut i dagslys er sterkt redusert. Det blir stort sett snakk om snarturer i nærområdet, og da henviser vi heller til vindmåleren
Men det er mange som fortsatt er hypp på surf i helgene, så vi fortsetter å legge ut prognoser for lørdag og søndag. Det vil som regel skje i løpet av fredagskvelden, og pågå til det blir skiføre.
23. september
|
Dumhetenes dag på Omlid
Først må vi bare understreke: Omlidstranda er en trygg plass å seile, og vi anbefaler alle å ta turen hit når det blåser. Men når kulingen stivner til og når en styrke på 15 m/sek eller mer, blir bølgene temmelig rotete (choppy), og seilingen kraftkrevende for alle som ikke er godt vant. Sist tirsdag var en slik dag, og da fire håpefulle EBKere ankom i 11.30-tida, var det bare å finne fram det minste seilet i bagen. Arne var først ferdigrigget, og da han gikk ut tenkte jeg som webansvarlig det var best å ta noen bilder for å sikre dokumentasjon mens det var på det råeste. Da jeg endelig vasset ut med brettet, hadde de andre flere legg bak seg, jeg var stresset, og syndet mot budet som sier:
Sjekk utstyret! Når brettet er lite og vinden sterk, er det ekstra viktig at alt er på plass. Det gjelder også trapestampene, som ikke skal henge som på bildet til høyre! Jeg kom raskt i fart, og oppdaget allerede før den lille steinete odden at det var vanskelig å komme i stroppen, men i stedet for å avbryte og svømme tilbake til start, valgte jeg å gjøre flere forsøk mens jeg seilte med bølgene inn i "dødens posisjon". Dette er sonen som er merket med rødt på kartet. Veien ut til Rogn er anlagt på en ca. to meter høy steinfylling, og dess nærmere du kommer den, jo mer hullete blir vinden, samtidig som choppen er på sitt aller verste. Det går greit å komme ut av denne suppa om du er på stort brett i moderat vind, men da jeg til slutt ga opp trapesen, prøvde å jibbe tilbake og gikk på trynet med riggen i alt annet en riktig posisjon for vannstart, var løpet kjørt. Jeg hadde ikke annet å gjøre enn å søke nødhavn. Om andre skulle trenge den en dag, så er det ei lita vik akkurat der veifyllinga kommer inn på Rogn. Der går det an å ta seg inn uten at utstyret blir knust. Mens jeg slet meg gjennom kulingkastene med utstyret i hendene, ble jeg vitne til neste brudd på sinkervettsreglene:
Husk at du skal tilbake!
Som nevnt er det slitsomt å seile i kaosbølgene på Omlid når kulingen er stiv, og det kan være fristende å slippe seg ned forbi Rogn og seile på flatt vann bak moloen. Men det er ikke lurt å gjøre det når du er for sliten til å krysse tilbake! Som angitt på kartet, er det helt vindstille inn mot stranda på baksiden, og det er umulig å seile en sinker inn til land. Magne ble liggende ved det røde krysset, og prøvde å padle seg inn. Han kom så langt at han var utenfor en hver mulighet til å vannstarte, men med riggen liggende i vannet (og strømmen) innså han at han aldri ville nå den siste odden, og sto foran valget mellom å droppe riggen eller bli med over fjorden. Magne valgte det første, og kom greit i land, men riggen må nok regnes som tapt. (bildet under t.v.)
Seil aldri underrigget! - Joda, du kan godt sette for lite seil på et stort brett. Det blir bare kjedelig - aldri farlig. Men da vi skulle seile etter den lange, ufrivillige pausen med Magnes viderverdigheter, tok jeg bare utstyret som lå på stranda, NP Zone 4,1 på 84 liter JP FSW (bildet nede t.h.) og stakk ut igjen. Jeg hadde vel registrert at vinden hadde løyet noe, men kom likevel i fotstroppene og planet noen hundre meter. Men trykket ble stadig dårligere, og det ble langt mellom de hvite toppene, og til slutt måtte jeg ut av stroppene. Lettvindsjibb er en enkel manøver på stort brett, men på en sinker med altfor lite seil i urolig sjø ender det som regel i vannet. Jeg var langt ut forbi Rogn, og klarte jeg ikke vannstarten ville jeg vært i samme båt som Magne. Men etter 4-5 forsøk fikk jeg en heldig kombinasjon av bølgetopp og vindpust. Jeg klorte meg opp på brettet, men var langt unna å plane, så det ble å styre i fortrengerfart mot nødhavna igjen.
Tre dumme feil ble begått av to av klubbens mest rutinerte seilere. Magne mistet en rigg, selv kastet jeg "bare" bort verdifull tid og krefter på tull. Men da jeg var vel tilbake etter dagens andre "havari", kom vinden tilbake, ikke med 15 m/sek, men med 12-13 og cruiseføre med 5-kvadrat. Da gjorde det ekstra godt med en times problemfri seiling med favorittoppsettet. Flere bilder finner du her.
|
Sesongavslutning på Berga
Vindmåleren lovet pangavslutning på sommersesongen, med en lenge etterlengtet åpning av Berga, men retningen ble aldri helt god, og styrken på nordvestspoten lå nok på omtrent det samme som vindmåleren nord i Eikeren viser. Tore (t.v.) var først utpå, og fikk noen drag på plan - og enda flere i halvplaning, mens Terje, som kom litt senere bare rakk to legg i fotstroppene. Den siste avsluttes her (t.h.) med en jibb for fotografen.
En god trøst ble det da at Tone dukket opp med kake som vi spiste under lav kveldssol på riggeplassen. Vi takker for i år så langt, men vi er fortsatt en del som har planer om mange fine seiledager utover høsten. Følg med på forumet, og heng deg på!
15. september
Sesongens siste trening
Onsdag kl. 17.00 er det siste organiserte trening på Eikeren. Det er meldt NV, så det blir vel lite aktuelt å seile i Sandsbukta, men vi møtes der, slik at de som måtte trenge det kan ta ut utstyr fra containeren før vi drar på Berga eller Fiskumvannet. Det er ikke meldt veldig mye vind, men vi får håpe vindretningen blir god, og at Eikerens dyseeffekt ordner resten.
Det har ellers vært god aktivitet i klubben i høst, og særlig gledelig er det at mange nye medlemmer viser entusiasme. Det lover godt for kommende sesonger. Men selv om dette blir den siste offisielle treningsdagen, betyr det ikke at vi går i vinterdvale. Det blir seiling både på Eikeren og andre steder i minst et par måneder til!
10. september
|
Siden Bausje ble stengt, har det ikke kommet inn nye bilder fra vårt tidligere så populære reisemål. Men siste helga i ferien dro Arne og Knut nedover for å teste Pisserenna og Flætten i stiv nordvestkuling. Lørdagen ble episk, med pungtrøkk i 4,5-kvadraten både utenfor og innenfor moloen. Det ble tatt bilder, og hele 13 av dem er lagt ut i galleriet for Lista.. Kanskje frister det til en fellestur neste sommer?
Bildene: Renna i stiv kuling (t.v.) er for spesielt interesserte, men alle kan prøve seg trygt på Flætten (t.h.)
29. juli
Midlertidig forum
Som flere sikkert har oppdaget, er surfersinfo nede for tida, og dermed også vårt klubbforum. Nå har Magne fikset et nytt, midlertidig forum for oss, og vi har linket til det via forumikonet på startsiden. (NB! Alle øvrige linker til forumet - det være seg på nyhetsiden eller andre steder - fører fortsatt til surferfersinfo.no, og kan ikke brukes.)
Det er mulig å registrere seg som medlem også på dette forumet, men ikke nødvendig, hverken for å lese, eller skrive innlegg. Men om du vil laste opp bilder eller linker kreves det at du er registrert med brukernavn og passord. Registrering og bruk av forumet foregår ellers stort sett som på surfersinfo. Når surfersinfo kommer opp igjen, skal vi selvfølgelig tilbake dit.
27. juli
Så er vi i gang igjen
Da er vi klare for å starte andre del av sesongen, og det gjør vi 29. juli kl. 17.00 i Sandsbukta. Det er meldt brukbar vind, og bra vær, så vi håper på like godt oppmøte som de siste onsdagene før ferien. På programmet står rigging og trimming av utstyr. Denne posten gikk ut av vårprogrammet fordi vi valgte å forskyve sesongstarten, men er ikke mindre viktig for det. Mange er kommet så langt at trapes - og etter hvert fotstropper står på programmet, og da er det mer enn nedhalet som må riktig på plass. Med riktig trimmet rigg (og litt guts) er det slett ikke vanskelig å komme opp i full planing og oppleve speedrush i fotstrroppene, men stemmer det ikke, kan veien bli unødig lang og kronglete. Om ikke det skulle bli planevind til å teste oppsettet fullt ut på onsdagen, har vi godt håp om at torsdagen gir forhold for praksis. Velkommen til trening!
17. juli
Gode dager på Omlid
Gode dager betyr ikke nødvendigvis liten kuling og 5-kvadrat. 8 sekundmeter jevn vind, sol og badetemperatur er heller ikke å forakte. Vi har hatt et par slike dager på Omlid denne uka, og alle som hadde vett til å rigge stort, koste seg på vannet. Når det er større freeridebrett og seil rundt 7-kvadrat som gjelder, blir "bump & jump" mindre aktuelt, og det er et godt tips å krysse opp mot Fugleøya og trene slalåm- eller freestyle. Der er vannet tilnærmet flatt, samtidig som vinden blåser uhindret inn fra Skagerak. Det eneste man må passe på er å jibbe før man kommer for langt inn under den høyere delen av øya. Har du skikkelig power i seilet trenger du ikke mer enn 4-5 slag for å komme opp fra stranda på Omlidrogn.
Vi var en liten gjeng fra EBK på Omlid disse dagene, og vi kunne vel vært flere om det ikke hadde vært midt i fellesferien. Vindforholdene ga muligheter både for de drevne, og de mindre rutinerte, som Arnes niese Jenny, som her på bildet får instruksjon i trapesbruk av onkel. På slike dager er det mulig å gjøre store framskritt, og ikke minst den jevne vinden gjør Omlid til en bedre treningsarena enn f. eks. Sandsbukta. For alle som skal lære å plane i trapes og fotstropper, vannstarte eller jibbe, er Omlid i frisk bris en anbefaling verd. Når det øker på, og kulingen stivner, blir det straks litt mer krevende her.
På torsdagen ble det tatt en del bilder, og sju av dem er lagt ut i galleriet. for Brunlanes.
I tillegg har vi lagt ut samme antall på forumet. Logg deg inn og se!
|